top of page

Rijkdom van talent

"Ik ben teneinde raad . Mijn kind zie ik achteruitgaan op school. Hij wordt behandeld als een nummer en voelt zich niet aanvaardt volgens wie hij is. Als ouder kan ik mijn kind beschrijven als openhartig, vrij, gezond kritisch en beleefd in omgang. Nu is mijn vrolijk kind, timide, gesloten en hangt er verdriet over hem. Mijn blije kind is plots verdwenen." Eén van de onderwerpen waar ik enkele malen mee wordt geconfronteerd tijdens een gesprek met ouders.

"Mijn kind was vrolijk en nu niet meer."

Het doet me verdriet om ouders dit te horen zeggen. De radeloosheid en machteloosheid van ouders die toezien hoe hun kind, puber, jongere hun emotionele beweging neerwaarts maakt. De omgeving is zo bepalend voor iedereen en bij kinderen/ jongeren is het zelfs een belangrijke factor in hun leven voor hun persoonlijke ontwikkeling. Mijn bijdrage die ik hier kan leveren is samen op zoek te gaan naar de talenten en de rijkdom ervan te leren kennen. Het woord rijkdom krijgt een centrale plaats! De rijkdom van de talenten in jouw leven.

* Omdat talenten jou gegeven zijn vanaf het begin van jouw leven. Als kindje gebruikte je namelijk onmiddellijk jouw talenten om te kunnen groeien. Denk maar bijvoorbeeld aan de doorzetter die wij allen zijn in de wilskracht als baby om van rug naar buik te rollen en ons hoofd te willen rechten. Meermaals per dag en telkens weer opnieuw. * Omdat talenten jou veerkracht en weerbaarheid bieden wanneer je ze ten volle kan inzetten in verschillende contexten. Een toepasselijke voorbeeld van een sfeervoeler die opmerkt dat de begeleider/coach/ leerkracht onder tijdsdruk staat om oefeningen afgewerkt te krijgen en daardoor prikkelbaar voor de groep staat. In dit talent is het de gave om afstand te nemen van de persoon en zich te focussen op wat de eigen doelen zijn. Het inzicht om geen discussie op te starten of vragen te stellen . Het bewaard de rust voor iedere partij. De vaststelling dat op een andere moment het misschien goed zou zijn om in dialoog te treden. * Omdat talenten jou blijheid geven in momenten waar tijd en uur geen rol meer spelen. Bijvoorbeeld: als kennisspons is het zaligste van de dag, de boekenopdracht maken waar je helemaal jezelf kan in verliezen om nieuwe zaken te mogen ontdekken.


Wanneer kinderen/pubers en jongeren ondervinden dat het mogelijk is om de eigen talenten te gebruiken in verschillende situaties. zullen zij tot de vaststelling komen dat er groei is in veerkracht en weerbaarheid. Het maakt hen krachtiger om voor zichzelf op te komen en keuzes te maken die hen blijheid en vrijheid bieden.


Recente blogposts

Alles weergeven

Talent en leiderschap

"Hoe meer ik me verdiep in mijn talenten, hoe meer ik bewust word van mijn kracht!" Deze zin inspireert me, omdat het zoveel zegt van wie je als persoon kan worden. Het moment dat je doorhebt dat de

留言


bottom of page