top of page

Bewust leven met jouw talent

Deze titel haal ik op vanuit mijn eerste blog in april. In deze blog haalde ik aan dat het fijn is om je bewust te worden van jouw talenten, maar hoe doe je dat? Als ik rondom mij kijk, zie ik heel wat actie. Opmerkelijk is dat deze actie een vrij routineus gebeuren is. Opstaan, voorbereiden op de dag, werktijden en etenstijden, avondritueel en voor je het weet is de dag voorbij. Veelal staan we niet stil bij al deze handelingen en vragen we ons niet af waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren, tot.....het moment komt van onthaasting, bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Dan kan ik bewust stil staan bij mijn handelingen en me zelfs de vraag te stellen waarom ik deze zo noodgedwongen doe. Een uitgelezen tijd dus om me bewust te worden van mijn afgelopen jaar.

Terugblikken brengt me tot rust en gunt me kansen tot zelfreflectie. Mijn ervaring is dat het jaar in een ijltempo voorbij vloog. Alles veranderde snel en ik werd meegezogen in de slameur van het dagelijks leven. Soms liep ik oververmoeid rond en bleef ik toch doorgaan in de hoop dat het einde in zicht was. De doorzetter in mij hield dit op een menswaardige manier vol, omdat ik mijn hefboomhandelingen tijdig kon inzetten, maar bij andere mensen in mijn omgeving liep het vaak anders. De woorden burn-out en bore-out werden meer en meer uitgesproken. Wat gebeurde er? Mensen die zichzelf verloren in de gejaagdheid van de maatschappij en niet meer vanzelf konden terugkeren. Veerkracht op! In die momenten is het goed om je bewust te zijn van jouw talenten. Stil kunnen staan en bij jezelf herkennen wanneer je in overdrive gaat, om dan je hefboomvaardigheid tijdig in te zetten en je van een burn-of bore out te besparen.

Een voorbeeld van een talent dat ik voor jou in de kijker wil plaatsen: JAZEGGER:

Beschrijving: - Jij vindt alles geweldig en doet altijd mee. Je zegt meteen "ja" als iemand je iets vraagt. - Daarna doe je er alles aan om je aan je woord te houden. De hefboomvaardigheid vooraleer je in overdrive geraakt. (ook jouw valkuil) - Neem niet te veel hooi op je vork. Zeg niet altijd en tegen iedereen ja, maar denk eerst goed na of je het wel echt wilt. - Anderen moeten ook de kans krijgen om ja te zeggen en verantwoordelijkheid te dragen. Neem niet zomaar iets over van een ander. Wil je te weten komen wat jouw talenten en hefboomvaardigheden zijn? Neem dan contact met me op via de site. Interessante lectuur: "Stop burn-out en kies voor je talent." Luk Dewulf

Recente blogposts

Alles weergeven

Talent en leiderschap

"Hoe meer ik me verdiep in mijn talenten, hoe meer ik bewust word van mijn kracht!" Deze zin inspireert me, omdat het zoveel zegt van wie je als persoon kan worden. Het moment dat je doorhebt dat de

Comments


bottom of page